“Turnen is echt een fijne sport”

“Eigenlijk moet elk kind een aantal jaren gymnastiek hebben gedaan”, vertelt Van Arkel. “Je kunt er al vanaf heel jonge leeftijd mee beginnen. Het bevat alle basiselementen van bewegen, zoals lopen, balanceren, werpen en rollen. Vanwege de brede basis die je ermee legt, vind ik gymnastiek zo’n mooie sport. Daarna, als je al die facetten hebt geleerd, kun je de keuze maken voor bijvoorbeeld turnen.”

Specifieke vaardigheden

“Wanneer je daarna voor turnen kiest, richt je je specifieker op vier of zes toestellen”, vervolgt hij. “Je kunt je toeleggen op één of meerdere van die toestellen en die steeds beter onder de knie krijgen. Zo kun je gaandeweg steeds beter worden en is het voor verschillende niveaus toegankelijk, ook als je het eens wil proberen. Elk toestel vereist specifieke vaardigheden die je lichaam moet beheersen, zoals kracht, lenigheid of souplesse. Door de verschillende onderdelen en de bijbehorende vaardigheden is turnen heel veelzijdig. Je gebruikt echt je hele lichaam, van je voeten en benen tot aan je buik en je armen. Het is een erg gezonde sport en daardoor ook erg leuk, dat vind ik nog steeds.”

Blijven hangen

Het veelzijdige aspect van turnen vindt Van Arkel een grote meerwaarde hebben. Turnen is volgens hem dan ook een mooie sport om een keer uit te proberen tijdens de sportactie. Hij kwam zelf immers ook in aanraking met de sport door gewoon eens een kijkje te nemen. “Ik ging mee met een vriendje dat lid was van de club. Daarna kwam ik al gauw in de selectie en later, voordat ik voorzitter werd, heb ik vijfentwintig jaar lang leiding gegeven aan het selectieturnen. Zo ben ik blijven hangen. Al die jaren heb ik heel veel plezier beleefd aan de sport en dat doe ik nog altijd. Als ik nu de zaal binnenloop en ik zie die kinderen lekker bezig zijn met rollen en springen over alle toestellen, dan denk ik: het is echt een fijne sport.”