Duiken is de ultieme vrijheid

Onderwatersport is een verzamelnaam voor een groot aantal activiteiten, van conditietraining, tot snorkelen, onderwaterhockey tot sportduiken. Uiteindelijk draait het om dat laatste. “Voor duiken heb je een behoorlijke conditie nodig”, vertelt Huijsing. “Als vereniging bieden we wekelijks conditietrainingen aan. Dat is met een snorkel in het zwembad.”

Onderwaterhockey is ook een vorm van conditietraining, maar dat wordt bij Baracuda ook in competitieverband gespeeld. Huijsing: “Eigenlijk komt het een beetje voort uit het feit dat mensen in de winter geen zin hebben om buiten het koude water in te gaan. Je speelt het met twee teams op de bodem van het zwembad. Spelers hebben een snorkel om zicht op het spel te houden als ze naar boven moeten om adem te halen. Ons team speelt op dit moment in de een-na-hoogste klasse, maar we zijn ambitieus en we willen promoveren.”

Om te kunnen duiken heb je een behoorlijke conditie nodig, maar je bent niet snel te jong of te oud. Huijsing: “Vanaf 12 jaar kunnen kinderen een junior duikbrevet halen en vanaf 14 jaar het echte brevet. Het oudste lid van Baracuda is over de tachtig. Hij speelt onderwaterhockey en hij duikt nog altijd.” Hij benadrukt dat het een sport is voor iedereen. “Ik zou bijna willen zeggen, wie duikt er niet? We hebben artsen, politieagenten, vrachtwagenchauffeurs, fabrieksarbeiders. De sport is voor iedereen toegankelijk,, als je je tenminste een basisuitrusting kunt permitteren. Voor ongeveer 2000 euro ben je als beginnend duiker wel onder de pannen.”

Niet iedereen legt meteen 2000 euro op tafel om een sport uit te proberen, maar dat hoeft ook niet. Veel mensen doen een duikcursus op vakantie en huren daarbij materiaal. Wie bij Baracuda een proefles wil doen, kan daar ook gebruik maken van materiaal dat beschikbaar is op de club. “We doen dat in zwembaden”, vertelt Huijsing. “Mensen krijgen eerst voorlichting op het droge en ze krijgen een proefles waarin ze ook het zwembad ingaan met perslucht.”

De proeflessen via de sportactie zijn in oktober in het zwembad in Delft. Voor wie dan echt de smaak te pakken heeft, is het ultieme duikgevoel niet meer zo ver weg. “Nederland is in Noordwest-Europa het walhalla voor sportduikers”, aldus Huijsing. “In Zeeland zie je in een willekeurig weekend mensen van heinde en verre naar campings komen om te gaan duiken. Het onderwaterleven is er gevarieerd, er zijn mogelijkheden om te duiken met en zonder stroming en het is eenvoudig om er in het water te komen.”

Baracuda heeft een oefenlocatie bij het Oostvoornse Meer, maar gaat ook regelmatig in clubverband naar Zeeland om te duiken. Dat zijn de mooiste momenten voor Huijsing: “Zodra je onder water bent, gaat de wereld niet verder dan jouzelf, je buddy en wat je om je heen ziet. Mooier wordt het niet.”