Biljarten: ‘Probeer het een keer, ongeacht je niveau’

Drempel
Wie zomaar een biljartzaal binnen wil lopen, moet daarvoor letterlijk en figuurlijk een drempel over. En dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. “Veel mensen kennen elkaar namelijk rondom het biljart, het vraagt best wel wat durf om die stap te zetten,” verduidelijkt Slotboom. “De sportactie verlaagt deze drempel aanzienlijk. Probeer het een keer, ongeacht je niveau. En het is nog eens gratis ook, dat is hartstikke fijn.”

Nieuwe doelgroep
Met hulp van de sportactie hoopt de KNBB ook een nieuwe doelgroep te bereiken. Slotboom: “Heel veel mensen hebben wel eens gebiljart, gesnookerd of gepoold. Maar ook daadwerkelijk lid worden van een club of vereniging, is een hele stap. Die drempels willen we weghalen, daar werken we de laatste jaren sowieso hard aan. Op die manier willen we ook ons imago verfrissen en verjongen, zonder dat we ons wat oudere achterban te kort willen doen.”

Foto: André van Hattum

Kansen
Gevraagd naar wanneer de sportactie voor de KNBB is geslaagd, antwoordt Slotboom: “We hopen vooral dat er deze keer nog meer biljartclubs en -zalen gebruik gaan maken van de kansen die de sportactie biedt. Wij zien het in ieder geval als een stap waardoor onze sport weer eens in beeld is bij het grotere publiek. En vergis je niet dat mensen die biljarten ongemerkt veel bewegen, maar ook competitief bezig zijn. En het sociale aspect ervan is niet te onderschatten. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis voelden veel ouderen zich eenzamer en minder belangrijk, omdat ze er niet op uit konden. We hopen ze dit, met alle geldende RIVM-richtlijnen als basis, de komende tijd weer meer te kunnen gaan bieden.”